Lamine Kaplama Nedir?
Lamina kaplamalar, dişin ön yüzeyine yapıştırılan ultra ince kabuklardır. Bu kaplamalar; dişlerin şekillerini, renklerini ve diş aralıklarını düzeltmek, çürükleri veya kırıkları kapatmak gibi birçok amaçla kullanılabilir. Lamine kaplamalar kişiye özel olarak laboratuvarda üretilir.
Lamina Kaplamalar Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Lamina kaplamalar, dişlerin ön yüzeylerindeki estetik problemleri düzeltmek için kullanılır. Porselen lamina kaplamalar, aşağıdaki durumlarda yapılabilir:
Renk Bozuklukları
Bazı bireylerin diş renkleri, sigara içme veya kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle sararmış veya lekelenmiş olabilir. Bu durumlarda sıklıkla tercih edilen lamine kaplamalar, dişlerin estetik bir beyazlığa kavuşmasını sağlayarak kişiye güzel bir gülümse kazandırır.
Şekil Bozuklukları
Dişlerin şekilleri, doğuştan veya tramvaya bağlı kırılma gibi nedenlerle bozulabilir. Lamine kaplamalar, dişlerin şekillerini düzeltmek amacıyla sıklıkla tercih edilir ve daha düzgün bir diş yapısı sağlar.
Dişler Arası Boşluklar
Dişlerin arasında oluşan yapısal boşluklar, porselen lamina kaplama uygulaması ile kapatılarak dişlerin daha düzgün ve doğal bir görünüme kavuşması sağlanır.
Diş Çürükleri ve Kırıklar
Lamina kaplamalar, dişlerin çürük veya kırık bölgelerini kapatmak için sıklıkla uygulanmaktadır.
Dolgulu Dişler
Eski dolgular zamanla çatlama veya rengini kaybetme gibi sorunlar yaşatabilir. Bu gibi durumlarda Lamine kaplamalar, eski dolguların yerine geçerek dişlerin daha doğal ve estetik görünmesini sağlar.
Lamina Kaplamalar Nasıl Yapılır?
Diş hekimi, öncelikle bireyin kaplama uygulanmaya uygun bir durumda olup olmadığına karar vermek için kapsamlı ön muayene gerçekleştirir. Hastada çürük veya diğer diş problemleri varsa öncelikle bu rahatsızlıklar giderilir, eğer herhangi bir sorun yoksa ölçü aşamasına geçilir. Bu aşamada gerekli olan 3D tarayıcı yardımıyla ağız içinden dijital ölçüler alınarak dişlerin rengine, şekline ve boyutuna uygun kaplamalar laboratuvara dijital ortamda gönderilerek ürettirilir.
İkinci aşamada, kaplamalar diş yüzeylerine yapıştırılmadan önce dişler temizlenerek hazır hâle getirilir. Diş hekimi, dişlerin ön yüzeylerinde bir miktar aşındırma yaparak diş yüzeyinin porselen kaplamalar için uygun hâle gelmesini sağlar. Daha sonra, özel bir yapıştırıcı kullanılarak kaplamalar diş yüzeyine yapıştırılır ve son hâli verilir.
Lamine kaplama yapımı, diğer diş tedavilerine göre daha kısa sürer ve genellikle ağrısız bir işlem olarak gerçekleştirilir.
Lamina Kaplamaların Avantajları:
- Kaplamalar mükemmel sonuçlarla dişlerin görünümünü iyileştirir ve hastaların kısa sürede mükemmel gülüşe ulaşmasına yardımcı olur.
- En büyük avantajları renk atmasına ve lekelenmeye karşı dayanıklı olmalarıdır.
- Diş yüzeyinde çok az düzeltme yapıldığından veya hiç yapılmadığından konservatif ve zararsız bir işlemdir.
- Ayrıca hızlı ve ağrısız bir yöntemdir, genellikle kliniğe 2 ziyarette tamamlanabilir.
Gülüş tasarımı ve lamina kaplama tedavisinin yetenekli ve deneyimli eller tarafından yapılması esastır. Kaplamalar ultra ince kabuklar olduğundan en doğal görünümü elde etmek için bunları dişlere düzgün bir şekilde sabitlemek ve daha sonra düzeltmek ileri düzeyde özen ve beceri gerektirir.
Diş Hekimi Müge Ateş uzun yıllardır bu işlemi başarı ile uyguluyor. Ateş, lamina kaplamaları uzmanlık alanı olarak ifade etmekten, başarılı ve ağrısız bir uygulama ile birçok hastasına hayallerindeki gülümsemeyi kazandırmış olmaktan gurur duymaktadır.